Accreditatie

Een geaccrediteerde training is een training die op een onafhankelijke manier beoordeeld is op inhoud en kwaliteit van de training én het trainingsmateriaal. Met accreditatie ben je als aanbieder van trainingen verzekerd van een training die aan alle kwaliteitseisen van ISTQB® voldoet.

Bekijk onze providers
Kwaliteit van training en trainer gewaarborgd
Wereldwijde erkenning van certificaten behaald met geaccrediteerde training
Onderscheidende positie tegenover andere aanbieders van trainingen

Doel van accreditatie

Accreditatie is het proces waarmee de BNTQB beoordeelt of het materiaal en/of de training als geheel de juiste kwaliteit heeft. Zo wordt er o.a. gekeken of het materiaal aansluit bij de syllabus en of er voldoende voorbeelden en oefeningen zijn.

Ook is het belangrijk dat er voldoende tijd besteed wordt aan de verschillende onderdelen van de betreffende syllabus en dat alle leerdoelen voldoende aan bod komen. Bovendien worden de organisatorische aspecten van het aanbieden van de training beoordeelt.
Na het behalen van de accreditatie mag de aanbieder zich Accredited Training Provider noemen.

Meer over providers

Ook accrediteren?

Course Owner

Als Training Course Owner (TCO) ben je eigenaar van het trainingsmateriaal. Kies ervoor om het materiaal zelf te gebruiken of geef aan anderen een licentie om de training te geven.

Aanvraagformulier
Course Provider

Als Training Course Provider (TCP) verzorg je trainingen op basis van geaccrediteerd trainingsmateriaal, gegeven door geaccrediteerde of geregistreerde tutors. Het materiaal kan eigen zijn of in licentie van een TCO.

Aanvraagformulier
Tutor registratie

Een tutor verzorgt trainingen op basis van geaccrediteerd materiaal voor een geaccrediteerde aanbieder (TCP). Als tutor bezit je zelf het certificaat en sta je geregistreerd bij de BNTQB.

Aanvraagformulier
Tutor accreditatie

Als geaccrediteerde tutor bezit je niet alleen het certificaat, maar heb je ook de examens behaald voor de updates van de betreffende syllabi. Daarnaast is het van belang dat je aantoonbare didactische vaardigheden bezit.

Aanvraagformulier

Trainingproviders

Veel gestelde vragen

Over accreditatie

 • Ik wil een training van een ander gebruiken, mag dat?

  Je kan gebruikmaken van het trainingsmateriaal van een derde partij. In dat geval neem je dit materiaal in licentie. Samen met het bewijs van accreditatie van het materiaal en de licentieovereenkomst vraag je een accreditatie van licentiemateriaal aan. Na goedkeuring kun je deze training publiceren op de eigen website en word je als Training Provider gepubliceerd op de BNTQB & ISTQB® website. Je krijgt een accreditatiecertificaat van de BNTQB voor dit trainingsmateriaal. De training dient gegeven te worden door een geaccrediteerd of geregistreerd tutor. Deze persoon kan uit de eigen organisatie komen of beschikbaar gesteld worden door een derde partij. Houd er in het laatste geval rekening mee dat de tutor gekend dient te zijn bij de BNTQB als de lesgever voor de desbetreffende training.
 • Waar kan ik mezelf aanmelden als trainer?

  Stuur de nodige gegevens, zoals vermeld op de website, door naar accreditation@bntqb.org.

 • Wij willen graag trainingen geven, wat moeten we daarvoor doen?

  Voor elke syllabus van ISTQB® vind je naast de syllabus en voorbeeld examenvragen, de accreditatievoorwaarden. Naast het volledig weergeven van de syllabus, rekening houdende met de minimale lestijd per onderdeel, dient er ook te worden voorzien in uitgewerkte oefeningen als voorbeeld of als begeleide oefening voor de deelnemers.

  Dit materiaal wordt ingediend bij accreditation@bntqb.org. Een reviewpanel neemt het materiaal door en valideert het vervolgens. Bij goedkeuring wordt een accreditatiecertificaat uitgereikt en wordt jouw organisatie als training provider gepubliceerd op BNTQB en ISTQB® website.

  Voor elke training dient er minimaal één geaccrediteerd of geregistreerd tutor bekend zijn bij de BNTQB.

Neem vrijblijvend contact met ons op

  Downloads

  Downloads in verband met accreditatie